Verantwoord ondernemen

Een betere wereld...

Bij Schuurman Schoenen vind je de cultuur en de sfeer van een familiebedrijf. Binnen ons bedrijf zorgen we voor elkaar. Maar we willen ook een beetje zorgen voor de wereld om ons heen. Bijdragen aan een eerlijke samenleving en een beter milieu. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons dus heel vanzelfsprekend. Het zit in onze natuur. 

Wij laten meer mensen meedoen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil (en kan) een betaalde baan kan krijgen. Daarom werken we samen met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (weer) aan werk te helpen. Zo werken er in ons magazijn ruim 20 SDOA-medewerkers; mensen die door een verstandelijke of lichamelijke beperking niet zomaar aan een baan kunnen komen. Maar ook mensen op leeftijd die lastig werk kunnen vinden, geven wij een kans. Wat ons betreft zijn dit de beste collega’s die je maar kunt hebben. We zijn al jaren blij met hun inzet en vinden het prachtig dat we hen een kans kunnen bieden in het bedrijfsleven. 

Wij houden de warmte lekker binnen

Misschien wel typerend voor een familiebedrijf als het onze: wij vinden dat we onze wereld netjes moeten beheren voor de volgende generaties. Daarbij hoort ook zuinig zijn met energie, en daar doen we dus van alles aan. Om een voorbeeld te noemen: bij al onze 40 winkels gaan de deuren dicht zodra het buiten koud wordt. Zo voorkomen we dat de verwarming onnodig aan staat en we de stoeptegels verwarmen in plaats van de winkel, onze klanten en onze medewerkers. Trouwens, bij koud weer houden we ook de deuren voor het laden en lossen van vracht zoveel mogelijk dicht. Ze gaan alleen open wanneer er daadwerkelijk wordt geladen of gelost. Al met al besparen we met deze maatregelen veel energie, en dat is natuurlijk goed nieuws voor het milieu. 

Verantwoord ondernemen | Schuurman Schoenen

Het bovenstaande bordje zit standaard op onze winkeldeuren. Zo kunnen onze klanten zien dat we wel degelijk geopend zijn, ook al zijn de deuren dicht. 

Wij zijn zuinig met stroom

Naast het vasthouden van warmte in de winter zijn er nog meer manieren om energie te besparen. In ons magazijn staat bijvoorbeeld een grote compressor die veel stroom verbruikt. Hij zorgt ervoor dat de schoenendozen worden ‘uitgespuugd’ bij de juiste vrachtkar. Maar dat hoeft hij ’s nachts niet te doen. Daarom hebben we een automatische avondklok ingesteld op 21:00 uur. Zo’n avondklok hebben we ook voor de heaters in ons Servicekantoor. Na 21:00 uur is het daar niet warmer dan 7 graden. 

Wij scheiden en recyclen ons afval

Werken aan een beter milieu betekent ook verantwoord omgaan met afval. Bij het inwerken van nieuwe collega’s leggen we altijd uit waarom we dat zo belangrijk vinden. Dat werpt zijn vruchten af, want voor onze magazijnmedewerkers is het scheiden van afval al jaren een tweede natuur. Ons afval bestaat voor het grootste deel uit karton van schoenendozen. Dat gaat allemaal in een grote pers, zodat het eenvoudig kan worden opgehaald en gerecycled. Het plastic wordt netjes in grote zakken gebundeld en opgehaald, zodat ook hiervan weer nieuw materiaal kan worden gemaakt. 

Wij hebben zonnepanelen

Het Servicekantoor van Schuurman Schoenen bevindt zich in Neede. In 2019 is het dak van het gehele pand vernieuwd. Centraal tijdens deze vernieuwing stond het milieu. Op het dak van het servicekantoor zijn namelijk 740 zonnepanelen geplaatst. Hierdoor kunnen wij het gehele pand voorzien van zonne-energie, zodat het een stuk zuiniger is voor het milieu én hierdoor minder schadelijk voor onze wereld! 

Nationaal Fonds Kinderhulp

Ruim 300.000 kinderen tot 21 jaar leven in armoede in Nederland. Ze kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Dankzij donaties, subsidies en schenkingen kan Nationaal Fonds Kinderhulp helpen met simpele dingen zoals een tweedehands fiets, zwemles, een bijdrage aan een opleiding of een Sinterklaascadeautje.

Kinderhulp gelooft dat het leven beter zou zijn als we samen zorgen dat kinderen die opgroeien in armoede erbij horen zodat zij gelijke kansen krijgen voor de toekomst.

Wij zijn vereerd om te mogen melden dat wij, Schuurman Schoenen, een partnership hebben gesloten met Nationaal Fonds Kinderhulp! Schuurman Schoenen steunt Nationaal Fonds Kinderhulp niet alleen door geld in te zamelen, maar ook gaan wij helpen bij de activiteiten die door Nationaal Fonds Kinderhulp worden georganiseerd voor kinderen die helaas in armoede opgroeien.

Je ziet het: bij Schuurman doen we er van alles aan om als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. En we zijn constant op zoek naar wat we nog meer kunnen doen. Want het is waar wat ze zeggen: een betere wereld begint bij jezelf! 


Nationaal Fonds Kinderhulp - Kids


Samen geven wij schoenen een tweede kans!

Bij Schuurman Schoenen dragen wij graag bij aan een duurzame toekomst. Schoenen die bij ons retour komen met een klacht, beschadigde artikelen of zoals wij dat noemen ‘onparen’, die niet meer verkoopbaar zijn via onze eigen webshop of fysieke winkels, krijgen een tweede leven dankzij onze mooie samenwerking met 95percent.nl.

95percent verlengt de levensduur van schoenen door ze te herstellen en een nieuw thuis te geven. Daarom werken zij met geautoriseerde merken en professionele schoenmakers. Voor wederzijds succes, en een duurzame toekomst.

In 2022 zijn 2.850 paar aangeleverde schoenen van Schuurman Schoenen hersteld en verkocht op de website van 95percent. Daarmee is 9.690 kg CO₂ uitstoot bespaard. Daarnaast zijn 4.417 paar aangeleverde schoenen van Schuurman Schoenen door de samenwerkingspartner FastFeetGrinded gerecycled tot 100% duurzame grondstoffen. Daarmee is nog eens 15.017 kg CO₂ uitstoot bespaard.

Meer lezen? Bekijk hier het volledige artikel.